Vieraana hautajaisissa

Oletko menossa vieraaksi hautajaisiin?

Läheisen poismeno voi tulla yllättäen vastaan. Edellisistä hautajaisista on voinut kulua pitkä aika tai kyseessä voi olla elämäsi ensimmäiset hautajaiset. Kutsun tullessa mieleen nousee monia kysymyksiä. Tilaisuuteen liittyy käytännön asioita, jotka voivat mietityttää etenkin ensimmäisellä kerralla.

Kokosimme tähän postaukseen tärkeimmät ohjeet hautajaisiin saapuvalle vieraalle. Toivomme, että näiden ohjeiden avulla läheisen ei tarvitse jännittää käytännön asioita, vaan kaiken keskittymisen voi suunnata hetkessä elämiseen ja suremiseen.

Kutsu hautajaisiin

Hautajaisia on monen kokoisia. Joskus hautajaiset halutaan pitää pienenä lähipiirin tilaisuutena, joskus taas sinne odotetaan runsaammin väkeä. Myös kutsumiskäytännöt vaihtelevat tämän mukaan.

Pienikokoisiin hautajaisiin omaiset miettivät yleensä listan ihmisistä, kenelle lähetetään henkilökohtainen kutsu. Kutsu voi tulla esimerkiksi puhelimitse, viestillä tai kortilla. Suurempiin hautajaisiin voidaan kutsua lehteen laitettavan kuolinilmoituksen yhteydessä. Yleinen kutsu voi koskea pelkkää siunaustilaisuutta tai sen lisäksi myös muistotilaisuutta.

Jos et kuulu vainajan lähipiiriin, voi hautajaisiin osallistuminen mietityttää. Omaisilta voi tällöin tiedustella, minkä kokoisia hautajaisia he suunnittelevat. Yleisiin hautajaisiin osallistumista ei kannata vältellä, sillä se on tärkeä tilaisuus kunnioittaa vainajaa ja tehdä omaa surutyötä. Hautajaisissa saa myös mahdollisuuden ottaa osaa omaisten suruun.

Otanko lapset mukaan hautajaisiin?

Lapset ovat yleensä tervetulleita hautajaisiin, eikä heidän mukaan ottamistaan tarvitse arastella. Lapsilla on oikeus surra omalla tavallaan. Hautajaiset voivat olla heille tärkeä paikka käsitellä läheisen kuolemaa.

Ennen hautajaisia lasten kanssa on hyvä keskustella tilaisuudesta. Surusta ja kuolemasta voi herätä paljon kysymyksiä. Niistä voi jutella ennen hautajaisia ja niiden jälkeen ikätason mukaisesti. Lapsille voi pakata hautajaisiin mukaan pehmolelun tai kirjan. Halutessaan lapsi voi laskea arkulle oman kukan.

Kuinka pukeudun hautajaisiin?

Hautajaisiin pukeudutaan mustiin tai tummiin vaatteisiin. Tarkemmat ohjeet pukeutumiseen olemme koonneet tänne. Yleisesti pukeutumista ohjaa tilaisuuden luonne ja osittain sää. Kesällä pukeudutaan kevyemmin, mutta talvella on hyvä olla riittävästi vaatetta päällä haudalla seisomista varten. Lasten kohdalla pukukoodi on vapaampi ja siistit pyhävaatteet ovat riittävät. Hautajaisia varten vaatteita voi lainata tai vuokrata, jos niitä ei löydy valmiiksi vaatekaapista.

Mitä teen ennen hautajaisia?

Omaisia voi halutessaan muistaa heti surun koittaessa. Osanoton merkiksi voi käydä omaisten luona tai toimittaa kortin, kirjeen tai kukkakimpun.

Hautajaisiin on tapana tuoda kukkia. Yhteisen kukkatervehdyksen voi viedä isommalla joukolla, esimerkiksi oman perheen tai työporukan kesken. Kukkatervehdys voi olla yksi ruusu, kukkavihko tai isompi kukkalaite. Hautajaiskukissa voi olla erilaisia värejä ja persoonallisuutta. Kukkalaitteeseen liitetään kortti tai nauha, johon kirjoitetaan muistovärssy ja muistaneiden nimet. Tavallisimpia muistovärssyjä voit selata täältä.

Kukat voi hankkia kukkakaupasta ja monet liikkeet tarjoavat toimitusta suoraan kirkkoon tai kappeliin. Jos kukat toimitetaan suoraan paikan päälle, hae ne hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua ja poista muovikääreet.

Suruadressi on perinteinen tapa kunnioittaa vainajan muistoa ja muistaa omaisia. Sitä ei kuitenkaan tarvita, jos olet paikalla hautajaispäivänä ja lasket arkulle kukkia. Adressi kootaan yleensä muistamiseksi heiltä, jotka eivät pääse osallistumaan hautaustilaisuuteen. Voit lukea lisää suruadressista täältä.

Hautajaisiin saapuminen

Kirkollisissa hautajaisissa vainajan siunaaminen tapahtuu kirkossa tai kappelissa. Saavu paikalle hyvissä ajoin, noin vartti ennen tilaisuuden alkua. Sisälle tullessasi riisu päällysvaatteet ja ota virsikirja mukaasi penkkiin.

Istumajärjestykseen liittyy tiettyjä perinteitä. Takaa katsottuna oikeanpuoleiset penkit on varattu lähiomaisille. Etupenkki on varattu leskelle, vainajan lapsille ja heidän jälkeensä muille sukulaisille. Vasemmalla puolella istuvat vainajan ystävät ja työkaverit. Jos hautajaiset ovat pienet tai niissä on pelkästään sukulaisia, vieraat voivat asettua molemmille puolille mahdollisimman eteen.

Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuus seuraa luterilaisessa kirkossa tiettyä kaavaa. Siihen sisältyy papin lukemia tekstejä ja rukouksia, vainajan siunaaminen ja virsiä tai muita musiikkiesityksiä. Laulettavat virret sekä ääneen lausuttavat rukoukset löytyvät virsikirjasta. Omaiset ovat voineet tehdä käsiohjelman, josta voi seurata tilaisuuden kulkua.

Siunaustilaisuuden aikana on tiettyjä hetkiä, jolloin noustaan seisomaan. Kun arkkua kannetaan, hautajaisväki seisoo. Hautaan siunaamisen ajan istutaan. Siunaussanojen kohdalla pappi sanoo vainajan nimen ja siunaussanat ja tekee hiekkaristin arkun päälle. Uskontunnustusten ja siunaussanojen ajaksi pappi pyytää vieraat seisomaan. Istumiseen ja seisomiseen liittyviä käytäntöjä ei tarvitse jännittää, sillä pappi ohjeistaa ne tilaisuuden edetessä.

Kukkien laskeminen hautajaisissa

Kukkien laskemisessa on erilaisia tapoja. Ne voidaan laskea siunaustilaisuuden alussa, siunaussanojen jälkeen tai sään salliessa ulkona haudalla. Kukkien laskun aloittavat lähimmät omaiset ja heidän jälkeensä muut hautajaisvieraat. Kukat lasketaan arkun viereen telineille: lähiomaiset ja sukulaiset oikealle puolelle ja ystävät vasemmalle. Lähimmät omaiset voivat laskea yksittäisen kukkalaitteen myös arkun päälle. Tilan loppuessa kukkia voidaan laskea myös arkun eteen ja viereen lattialle. Yksittäiset kukat lasketaan samoin kuin kukkalaitteet, ellei niille ole varattu erillistä maljakkoa.

Kukkia voi mennä laskemaan yksin tai isommalla joukolla. Kukkien laskun yhteydessä voi lukea muistovärssyn sekä kertoa, keneltä kukkatervehdys on. Halutessaan voi sanoa muutaman sanan vainajalle tai kiittää häntä. Kukkien lasku voi tapahtua myös hiljaisuudessa. Arkkua voi koskettaa, jos sen kokee luontevaksi. Kukkien laskemisen jälkeen tapana on hiljentyä hetki, kääntyä lähiomaisiin päin ja nyökätä heille. Tämän jälkeen palataan omalle paikalle istumaan.

Saako hautajasissa valokuvata?

Kirkossa, kappelissa ja hautausmaalla saa valokuvata, sillä ne ovat julkisia paikkoja. Tilaisuuden aikana valokuvaamisessa on kuitenkin syytä noudattaa erityistä hienotunteisuutta. On hyvä sopia etukäteen valokuvien ottamisesta omaisten kanssa. Pappi voi ilmoittaa omaisten toiveesta, ettei tilaisuudessa kuvata. Omaiset ovat voineet pyytää tilaisuuteen myös ulkopuolisen valokuvaajan. Tärkeintä on, ettei kuvaaminen häiritse tilaisuuden kulkua tai ihmisten surua.

Mitä tapahtuu siunaustilaisuuden jälkeen?

Siunaustilaisuuden päätyttyä vieraat pukevat päällysvaatteet ja hakevat kukat arkulta. Kantajat asettuvat arkun ääreen. Arkku kannetaan haudalle ja hautajaisvieraat kulkevat surusaattona sen jäljessä. Pappi kulkee arkun edessä tai takana, lähiomaiset heti arkun jälkeen ja heidän perässään muu saattoväki.

Kun arkku lasketaan, miehet ottavat hatut päästään. Kantajat voivat ottaa hatut pois laskettuaan arkun. Ennen kannen laittamista lähiomaiset voivat heittää hautaan kukkia tai hiekkaa. Joskus omaiset aloittavat arkun peittämisen lapioimalla hiekkaa. Lopuksi haudan päälle laitetaan kansi ja kukat lasketaan yhtä aikaa haudan päälle. Jos muistovärssyt on luettu jo siunauksen yhteydessä, niitä ei lueta uudelleen. Lopuksi lauletaan virsi ja sen jälkeen esitetään kutsu muistotilaisuuteen.

Tuhkahautauksessa arkku voidaan jättää paikoilleen siunaustilaisuuden jälkeen. Omaiset ottavat tällöin kukat mukaansa. Ne voi viedä yleiselle muistopaikalle, suvun haudalle tai tulevalle uurnapaikalle. Yksittäisiä ruusuja voidaan ottaa mukaan myös muistotilaisuuteen

Millainen tilaisuus on muistotilaisuus?

Muistotilaisuudelle ei ole tiettyä kaavaa. Usein siihen kuuluu esimerkiksi ruokailu, adressien lukeminen, muistopuheita, musiikkiesityksiä ja kahvit. Muistotilaisuus voi olla myös pieni ja vapaamuotoinen kahvittelutilaisuus lähipiirin kesken esimerkiksi vainajan tai omaisen kotona.

Vieraana on hyvä varmistaa etukäteen, koskeeko kutsu siunaustilaisuuden lisäksi myös muistotilaisuutta. Tilaisuudesta ilmoitetaan haudalla tai vaihtoehtoisesti käsiohjelmassa, kuolinilmoituksen yhteydessä tai henkilökohtaisessa kutsussa.

Tärkeintä hautajaisissa on läsnäolo

Hautajaiset voivat tuntua stressaavilta niihin liittyvän tunnelatauksen vuoksi. Tilaisuuden aikana saa avoimesti osoittaa tunteita, itkeä ja halata. Jos hautajaispäivänä sattuu jotain unohduksia tai vastoinkäymisiä, ei niitä tarvitse jäädä miettimään. Tärkeintä on, että olet läsnä muistamassa poismennyttä läheistäsi.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Muistovärssyt rakkaalle mummolle

Muistovärssyt ja runot ovat kauniita keinoja ilmaista tunteita, lohduttaa ja ottaa osaa suruun. Niitä liitetään kuolinilmoituksiin, suruadresseihin ja hautajaisten kukkavihkoihin.

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan?

Hautajaiskutsun tullessa on aika varmistaa, että kaapista löytyy tilaisuuteen sopivat vaatteet.

Kauniit muistovärssyt koiralle

Lemmikin poismeno on raskas kokemus, joka voi aiheuttaa suurta surua omistajalleen. Tähän artikkeliin halusimme koota kauniita muistovärssyjä poisnukkuneelle lemmikille.