Kuinka hautajaisiin pukeudutaan?

Näin pukeudut hautajaisiin

Hautajaiskutsun tullessa on aika varmistaa, että kaapista löytyy tilaisuuteen sopivat vaatteet. Tässä postauksessa kuvaamme hautajaisten pukukoodin yksityiskohtaisimmillaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei vieraiden pukeutuminen ole keskeisin asia hautajaisissa. Hautajaisten etiketin tarkan noudattamisen sijaan tärkeämpää on, että pysähdytään kunnioittavalla tavalla muistamaan edesmennyttä läheistä.

Yleisenä ohjeistuksena on, että hautajaisiin pukeudutaan tummiin, tilaisuutta kunnioittaviin vaatteisiin. Jos vaatekaapistasi ei löydy sopivia vaatteita, ne voi hyvin lainata tai vuokrata.

Muita ohjeita hautajaisiin saapuvalle vieraalle olemme koonneet tänne.

Miehen hautajaispukeutuminenNäin pukeudut hautajaisiin

 • Puku. Miehellä tumma puku on hautajaisetiketin mukainen valinta. Tummalla tarkoitetaan mustaa tai syvän tummansinistä. Puvussa voi olla hillitty tekstuuri, mutta koreilevia yksityiskohtia on hyvä välttää. Perinteinen pukumalli on paras valinta. Jos vainaja on miehen äiti tai aviopuoliso, voi käyttää puvuntakin kauluskäänteessä surunappia tai vasemmassa hihassa surunauhaa.
 • Kauluspaita. Tumman puvun kanssa puetaan valkoinen kauluspaita. Kalvosimet voivat olla yksinkertaiset tai kaksinkertaiset.
 • Solmio. Solmion ensisijainen väri on musta. Myös jokin muu tumma väri käy, esimerkiksi tummansininen tai tummanharmaa.
 • Taskuliina. Taskuliinan tulee olla valkoinen, ja se taitellaan siistiksi viivaksi tai kulmataitokseksi.
 • Sukat ja kengät. Jalkaan laitetaan mustat sukat ja mustat nahkaiset nauhakengät. Talvipakkasilla on hyvä varautua lämpimillä talvikengillä arkun saattamiseen ja haudalla seisomiseen.
 • Vyö tai olkaimet. Jos puvun kanssa käyttää vyötä tai olkaimia, niiden tulisi sointua värin puolesta muuhun pukeutumiseen. Pukuvyön on siis hyvä olla musta ja olkaimien mustat tai valkoiset.
 • Päällysvaatteet. Päällystakin kuuluu olla musta tai tummansävyinen, vähintään polvimittainen siisti takki. Tarkoituksena on, että päällystakki peittää kokonaan puvun takin. Käsineiden tulee olla mustat tai tummansävyiset. Jos tarvitaan kaulahuivia, perinteiden mukaan lähiomaisilla se on valkoinen ja muilla tumma. Halutessaan hautajaisiin voi ottaa hillityn, tummansävyisen hatun. Kesähelteillä päällysvaatteita ei tarvita.

Naisen hautajaispukeutuminen

 • Housupuku, hame tai mekko. Hameen ja mekon tulee olla vähintään polvipituisia. Yläosan tulee olla peittävä ja pitkähihainen. Mekon kanssa voi pitää jakkua, suruhuntua tai huivia. Naisten pukeutumista määrittää myös tumma väritys. Värityksenä voi olla musta, tummansininen tai tumma lila.
 • Kengät. Kenkien tulee olla tummat ja mielellään umpikärkiset.
 • Asusteet. Asusteiden valinnassa suositaan tummaa ja hillittyä. Huomiota herättäviä koruja tulee välttää. Lähiomaisella voi olla päässä suruhattu harsoineen.
 • Päällysvaatteet. Päällysvaatteina toimivat pitkä, vähintään polvipituinen tumma takki ja tummat käsineet.

Lasten pukeutuminen hautajaisiin

Lapsilla ja nuorilla pukukoodi on vapaamuotoisempi, ja siisti vaatetus on riittävä. Tummia sävyjä suositaan, mutta musta väri ei ole välttämätön. Lapsella voi olla päällä esimerkiksi tummansiniset housut tai hame ja valkoinen paita. Kenkinä toimivat tummat kävelykengät tummien sukkien kanssa.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Muistovärssyt rakkaalle mummolle

Muistovärssyt ja runot ovat kauniita keinoja ilmaista tunteita, lohduttaa ja ottaa osaa suruun. Niitä liitetään kuolinilmoituksiin, suruadresseihin ja hautajaisten kukkavihkoihin.

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan?

Hautajaiskutsun tullessa on aika varmistaa, että kaapista löytyy tilaisuuteen sopivat vaatteet.

Kauniit muistovärssyt koiralle

Lemmikin poismeno on raskas kokemus, joka voi aiheuttaa suurta surua omistajalleen. Tähän artikkeliin halusimme koota kauniita muistovärssyjä poisnukkuneelle lemmikille.