Ohjeita arkun kantajalle

Arkun kantaminen

Arkun kantajalla on erityinen tehtävä saattaa vainaja viimeisellä matkallaan. Tehtävä annetaan usein edesmenneen ihmisen läheisille. Kantajat tarvitaan silloin, kun vainaja haudataan maahan tai kannetaan saattotilaisuuden päätteeksi autoon krematorioon kuljetusta varten.

Kuka sopii arkun kantajaksi?

Kantajia tarvitaan kuudesta kahdeksaan, riippuen arkun koosta. Arkun kantajia on hyvä olla vähintään kuusi, jotta kantaminen ei ole liian raskasta.

Perinteisesti arkun kantajiksi valitaan vainajan miespuoleisia lähiomaisia. Nainen voi myös hyvin toimia kantajana. Kantaminen tulee kuitenkin ottaa huomioon pukeutumisessa: naisen juhla-asuun yleensä kuuluvat korkokengät ovat haastavat arkkua kantaessa.

Kun aikaisemmin hautajaisiin kutsuttiin koko kylä, nykyisin hautajaiset ovat vierasmäärältään pienempiä. Pienissä hautajaisissa, tai hautajaisvieraiden ollessa iäkkäitä, kantajia voi olla vaikea löytää tarpeeksi.

Jos omasta lähipiiristä ei löydy kantajia, voi vapaaehtoisia saada seurakunnalta tai muilta järjestöiltä. Joskus kantajaksi suunniteltu omainen ei tilanteessa kykenekään tehtävään. Tällöin suntio tai pappi voi tarvittaessa paikata roolin.

Arkun kantajan pukeutuminen

Kantajia koskee sama etiketti pukeutumisen suhteen kuin muitakin hautajaisvieraita. Kantajien pukeutumiseen voi kuitenkin sopia yhdenmukaisuutta. Mustan puvun kanssa esimerkiksi valkea kaulaliina ja mustat käsineet ovat usein osa kantajien asua. Erityisesti käsineet ovat suositeltavia, sillä ne helpottavat kantamista.

Miten arkkua kannetaan?

Kantajien on hyvä sopia etukäteen järjestys, jossa he asettuvat arkun ympärille. Näin kantamisen aloituksesta tulee sujuva. Perinteiden mukaan lähimmät omaiset sijoittuisivat vainajan pääpuoleen.

Järjestyksessä on kuitenkin tärkeintä ottaa huomioon arkun painon jakautuminen. Päätypuolet ovat haastavimmat paikat kantaa, joten ne varataan vahvimmille kantajille. Helpoimmat paikat ovat arkun keskiosassa. Keskenään samanpituiset kantajat on hyvä asettaa samalle kohdalle arkun molemmin puolin.

Siunaustilaisuuden päätteeksi pappi tai suntio kutsuu kantajat, jotka saapuvat arkun ympärille. Kantajat viettävät hiljaisen hetken kääntyneinä vainajaan päin.

Ennen arkulle saapumista kantajat ovat pukeutuneet päällysvaatteisiinsa. Jos kantajilla on päähineitä, ne laitetaan päähän hiljaisen hetken jälkeen käännyttäessä poispäin arkussa. Arkku on valmiina kappelissa pääpuoli alttariin päin ja kantaminen tapahtuu jalkopää edellä.

Arkun kantaminen kun kyseessä on arkkuhautausOhjeita arkun kantajalle

Arkkuhautauksessa arkku kannetaan hautaan kantoliinojen avulla. Kantajat vetävät liinan pään yli, selän takaa ulommalle olkapäälle. Polvia notkistetaan, kantoliina vedetään kireälle ja otetaan alhaalta tukeva ote.

Hyvä ote kantoliinasta on hieman kannen yläpuolella, jolloin käsi asettuu tukevasti arkun kantta vasten. Oikealla kantotekniikalla paino jakautuu tasaisesti koko vartalolle ja kantaminen on kevyempää.

Arkku kannetaan ulkona odottavaan saattovaunuun, joihin se asetetaan jalkopää kohti kulkusuuntaa. Kantajat kulkevat haudalle saattovaunun vieressä ja muu saattoväki seuraa perässä.

Saattovaunuilla pyritään menemään niin lähelle hautapaikkaa kuin mahdollista. Jos vaunujen kanssa ei päästä kovin lähelle hautaa, arkku kannetaan loppumatka pääpuoli edellä.

Arkku lasketaan hautaan niin, että pääpuoli tulee hautakiven puoleiseen päätyyn. Laskemisessa kantajat heittävät olkapäillä olevan kantoliinan taaksepäin ja vievät vapaana olevan käden toisen käden viereen niin, että kädet ovat peräkkäin liinalla. Liinasta pidetään kiinni sellaiselta korkeudelta, ettei käsi jää kannen alareunan alle.

Kantajat molemmin puolin arkkua päästävät arkun laskeutumaan hiljalleen haudan pohjalle. Saman nopeuden pitäminen on tärkeää, ettei arkku pääse kallistumaan. Suntio ohjeistaa arkun laskemista ja pyytää tarvittaessa hiljentämään.

Arkun laskemisen jälkeen suntio pyytää toisen puolen kantajia pudottamaan kantoliinat hautaan ja toisen puolen kerimään ne sieltä ylös. Lopuksi kantajat hiljentyvät hetkeksi hautaan päin, kääntyvät lähiomaisiin päin ja kumartavat. Kantajat poistuvat haudan äärestä ja suntio kerää kantoliinat saattovaunulle.

Omaiset voivat tässä vaiheessa halutessaan heittää hautaan irtokukkia tai hiekkaa. Sen jälkeen suntio laskee hautakannen paikoilleen joku omaisista apunaan. Kannen päälle lasketaan kukkatervehdykset. Viimeiseksi voidaan laulaa vielä virsi.

Arkun kantaminen kun kyseessä on tuhkaus

Tuhkahautauksessa arkku voidaan joko jättää kappeliin tai kantaa autoon. Jos tarkoituksena on kantaa arkku autoon siunauksen jälkeen, arkuksi on valittu yleensä kahvallinen malli. Tällöin kantoliinoja ei tarvita ollenkaan.

Arkku kannetaan ja asetetaan autoon jalkopää edellä. Jalkopäässä olevat kantajat nostavat arkkua hieman, jotta se saadaan nostettua lavetin yläpuolelle.

Kun arkku on laskettu telineen päälle, pääpuolella olevat kantajat työntävät arkun sisälle autoon. Keskellä olevat kantajat tukevat arkkua niin kauan, että se on tukevasti autossa. Auton kuljettaja on tarvittaessa apuna ja ohjeistaa kantajia.

Saattoväki voi tuoda kukat autoon vainajan mukaan, jos niin on sovittu etukäteen. Arkun kantaminen kirkosta autoon tapahtuu samalla kaavalla.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Muistovärssyt rakkaalle mummolle

Muistovärssyt ja runot ovat kauniita keinoja ilmaista tunteita, lohduttaa ja ottaa osaa suruun. Niitä liitetään kuolinilmoituksiin, suruadresseihin ja hautajaisten kukkavihkoihin.

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan?

Hautajaiskutsun tullessa on aika varmistaa, että kaapista löytyy tilaisuuteen sopivat vaatteet.

Kauniit muistovärssyt koiralle

Lemmikin poismeno on raskas kokemus, joka voi aiheuttaa suurta surua omistajalleen. Tähän artikkeliin halusimme koota kauniita muistovärssyjä poisnukkuneelle lemmikille.