Ennen hautajaisia – mitä tulee huomioida

Asioita joita on hyvä huomioida ennen hautajaisia

Läheisen poismenon jälkeen on paljon asioita hoidettava ennen hautajaisia, riippuen roolistasi ja suhteestasi vainajaan. Tässä listassa on yleisiä vaiheita, jotka sinun on ehkä suoritettava ennen hautajaisia:

 

  • Ilmoita perheelle ja ystäville: Jos olet vainajan perheenjäsen tai läheinen ystävä, saatat joutua ilmoittamaan kuolemasta muille perheenjäsenille ja ystäville. Ilmoittamisen voi tehdä puhelimitse, sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa.

 

  • Järjestä hautajaiset: Jos olet vastuussa hautausjärjestelyistä, sinun tulee ottaa yhteyttä hautaustoimistoon palvelun järjestämiseksi. Tähän voi kuulua arkun tai uurnan valinta, palvelun sijainnin valinta ja muut yksityiskohdat.

 

  • Valmistaudu hautajaisiin: Jos osallistut hautajaisiin, saatat joutua valmistautumaan valitsemalla itsellesi sopivan vaatetuksen, valmistelemalla muistopuheen tai puheen jos sinua on pyydetty puhumaan.

 

  • Tarjoa tukea: Jos olet lähellä vainajan perhettä, voit tarjota tukea esimerkiksi auttamalla tehtävissä, kuten ruoanlaitossa, siivoamisessa tai lasten hoidossa. Voit myös tarjota läheisellesi emotionaalista tukea olemalla paikalla kuuntelemassa ja tarjoamassa lohtua.

 

  • Pidä huolta itsestäsi: On tärkeää pitää huolta itsestä vaikeina aikoina. Varmista, että syöt hyvin, nukut riittävästi ja että pyydät tarvittaessa apua. Suru on voimakas kokemus ja onkin hyvä ottaa oma aika surun sekä tunteiden käsittelylle.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.

Hautaustapana arkkuhautaus

Arkkuhautaus on vanha ja edelleen hyvin käytetty hautaustapa.