Kunnialaukaukset hautajaisissa

Mitä on kunnialaukaukset hautajaisissa?

Kunnialaukausten ampuminen hautajaisissa on vanha seremoniallinen perinne jota suoritetaan usein sotilashautajaisissa.

Kunnialaukauksien ampuminen on lähtenyt käyntiin vanhoista käytännöistä jo 1600-luvulta. Kunnialaukauksilla osoitetaan kunnioitusta maataan tai yhteisöään palvelleille henkilöille. Tämä tapa on peräisin jo varhaisista käytännöistä joilla oma vaarattomuus on osoitettu asettumalla puolustuskyvyttömään asemaan esim. laskemalla miekkansa, ampumalla tykit tai aseet tyhjäksi tai laskemalla purjeet alas.

Kunnialaukausten korkein määrä on 21 laukausta ja kunnioitettavan arvon aletessa kunnialaukausten määrä vähenee. Kunnialaukauksia ammutaan aina pariton määrä, koska parillinen määrä symboloi kuolemaa. Sotilashautajaisissa kunnialaukauksia on kolme. Laukaukset ammutaan usein ampumaporukan toimesta kivääreille, mutta ne voidaan ampua myös tykeillä tai muilla tuliaseilla.

Kuninkaallinen tervehdys

”Kuninkaallinen tervehdys” on erityinen seremoniallinen asetervehdys, jota käytetään kunnioittamaan tiettyjen kuninkaallisten perheiden jäseniä tai valtionpäämiehiä. Suurin kunnianosoitus on ollut 101-laukauksinen keisarillinen tervehdys. Tämä tehtiin brittiläisen imperiumin keisarille.

Kuninkaallisen tervehdyksen yhteydessä ammuttujen aseiden määrä riippuu kunnioitettavan henkilön arvosta tai asemasta sekä tervehdyksen sijainnista. Useimmissa Kansainyhteisön maissa Royal Salute koostuu 21 aseesta. Jos kuitenkin kunnioitettava henkilö on kuninkaallisen perheenjäsen, tervehdys voi koostua 41 aseesta. Jos tervehdys tapahtuu kuninkaallisessa palatsissa tai linnassa, käytetään myös silloin 41 aseen tervehdystä.

Kuninkaallisen tervehdyksen alkuperä voidaan jäljittää 1500-luvulle. Sama perinne on säilynyt monissa maissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa Royal Salutes ammutaan usein tärkeiden kansallisten tapahtumien, kuten kuninkaallisen perheenjäsenten syntymäpäivien tai tärkeiden vuosipäivien kunniaksi.

Kunnialaukausten ampumisella osoitetaan kunnioitusta sotilaiden palveluksia ja uhrauksia kohtaan.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.

Hautaustapana arkkuhautaus

Arkkuhautaus on vanha ja edelleen hyvin käytetty hautaustapa.