Mitä tarkoittaa sotilashautajaiset?

Sotilashautajaiset

Palveluksessa menehtyneelle sekä vakinaisesta palveluksesta eronneelle sotilaalle voidaan hautajaiset järjestää sotilaallisin kunnianosoituksin eli ”sotilashautajaiset”. Kunnianosoitukset järjestää se joukko-osasto, jossa vainaja kuollessaan palveli.

Sotilashautajaisissa arkku verhotaan kielekkeiseen valtiolippuun ja sen päälle asetetaan vainajan lakki ja miekka. Arkun eteen asetetaan kunniamerkkityyny. Kunniamerkkityynyssä on vainajan kunnia- ja ansiomerkit arvojärjestyksessä. Arkun kunniavartioksi siunaustilaisuuteen tulee neljä sotilasta sekä lippuvartio. Yleensä vainajan lähin miespuolinen sukulainen seisoo vainajan vasemmalla puolella pään kohdalla ”lähinnä sydäntä”.

Siunaustilaisuuden jälkeen seppeleenkantajat ottavat kukkalaitteet arkun ympäriltä ja muodostavat kunniakujan käytävälle. Arkun kantavat sotilaat, mutta omaisten toiveesta arkkua voivat kantaa omaisetkin. Arkun kantajat tulevat parijonossa arkun äärelle ja kunniamerkkien kantajat asettuvat paikoilleen. Mikäli liput osallistuvat hautaussaattoon ne poistuvat ensimmäisenä käytävää pitkin, Suomen lippu ensimmäisenä. Muussa tapauksessa pappi
poistuu ensimmäisenä ja hänen jälkeensä kunniamerkkien kantajat, arkku, omaiset, viralliset edustajat sekä saattoväki.

Sotilaallinen hautaussaatto alkaa soittokunnan alkaessa soittamaan surumarssia. Haudalla arkusta poistetaan lippu, miekka ja lakki. Arkkua hautaan laskiessa voidaan ampua kolme kunnialaukausta omaisten toiveesta. Vainajaa saatettaessa hautausautoon noudatetaan tätä samaa kaavaa.

Sotilaspuku

Sotilashautajaisissa ammattisotilaat käyttävät paraatipukua. Paraatipuvussa kannetaan suurristiä, rintatähtiä,
komentajamerkkejä, nauhassa rintaan kiinnitettäviä kunniamerkkejä, ansioristejä ja -mitaleita sekä valtion virka-ansiomerkkiä. Mikäli ammattisotilas osallistuu sotilaan tai sotiemme veteraanin yksityiseen siunaus- ja muistotilaisuuteen sotilaspuvussa, hän käyttää silloinkin paraatipukua. Lähiomaisensa hautajaisissa sotilas voi käyttää mustaa surunauhaa sotilaspukunsa vasemmassa käsivarressa kyynärtaipeen yläpuolella.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Mikä on muistotilaisuus ja mitä se pitää sisällään?

Muistotilaisuus on edesmenneen läheisen muistelua ja surun jakamista varten. Tilaisuus voidaan rakentaa hyvin vapaamuotoisesti.

Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä.

Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua.

Näin järjestät hautajaiset

Läheisen poismeno on raskas tilanne. Siitä huolimatta omaisten on aloitettava hautajaisjärjestelyt pian kuoleman jälkeen.