Kunniamerkkien käyttö hautajaisissa

Milloin kunniamerkkejä voidaan käyttää?

Kunniamerkkien käyttö hautajaisissa on tapa osoittaa kunnioitusta vainajalle. Se nähdään usein osoituksena kiitollisuudesta ja arvostuksesta heidän palvelusta ​​ja saavutuksia kohtaan.

Käytettävät kunniamerkit voivat vaihdella kyseisen yhteisön kulttuurin ja perinteen mukaan. Suomalaiset kunnia- ja ansiomerkit jakautuu kolmenlaisiin: virallisiin, puolivirallisiin ja yksityisiin. Niitä myönnetään tunnuksena valtion ja yhteiskunnan palveluksesta.

Virallisia merkkejä ovat valtiolliset ansiomerkit, ritarikuntien kunniamerkit sekä sotien muistoristit ja muut isänmaallisen toiminnan ansiomerkit, jotka on hyväksytty sotilaspuvussa kannettaviksi.

Mihin kunniamerkki kiinnitetään?

Miehet kiinnittävät ansiomerkin pukutakin vasemmalle puolelle niin, että silkkiruusukkeen kärjet osuvat taskunkäänteen alalaidan kohdalle. Merkit kiinnitetään laattaan jos niitä on useampi ja ne järjestetään laattaan arvon mukaan. Korkein merkki on lähimpänä vartalon keskilinjaa.

Naiset kiinnittävät ansiomerkin pukunsa vasempaan rintamukseen vastaavalle kohdalle. Ulkomaalaiset kunniamerkit kiinnitetään suomalaisten merkkien alapuolelle. Taskuliinaa ei suositella käytettäväksi yhdessä ansiomerkin kanssa.

Missä kunniamerkkejä voidaan käyttää?

Ansiomerkin saaneella henkilöllä on oikeus pitää ansiomerkkiä kaikissa niissä tilaisuuksissa, joissa kutsun tai yleisen tavan mukaan niitä käytetään.

Sotilaspuvussa kannetaan virallisia merkkejä. Näitä ovat valtiolliset ansiomerkit, ritarikuntien kunniamerkit sekä sotien muistoristit ja muut isänmaallisen toiminnan ansiomerkit.

Puolivirallisia ansiomerkkejä voidaan aina kantaa virallisten merkkien kanssa kaikissa kunniamerkkitilaisuuksissa, kuten isänmaallisissa tilaisuuksissa tai suku- ja perhejuhlissa.

Virallisten ja puolivirallisten kunniamerkkien lisäksi on paljon yksityisiä ansiomerkkejä, joita eri järjestöt ja yhdistykset jakavat. Näitä kunniamerkkejä kannetaan pääsääntöisesti vain näiden tahojen omissa tilaisuuksissa.

Jos et ole varma pukukoodista tai kunniamerkkien käytöstä, voit kysyä aina tarkennusta asiaan kutsun lähettäjältä.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Muistovärssyt rakkaalle mummolle

Muistovärssyt ja runot ovat kauniita keinoja ilmaista tunteita, lohduttaa ja ottaa osaa suruun. Niitä liitetään kuolinilmoituksiin, suruadresseihin ja hautajaisten kukkavihkoihin.

Kuinka hautajaisiin pukeudutaan?

Hautajaiskutsun tullessa on aika varmistaa, että kaapista löytyy tilaisuuteen sopivat vaatteet.

Kauniit muistovärssyt koiralle

Lemmikin poismeno on raskas kokemus, joka voi aiheuttaa suurta surua omistajalleen. Tähän artikkeliin halusimme koota kauniita muistovärssyjä poisnukkuneelle lemmikille.

Näin laadit suruadressin

Adressi on juhlava julkilausuma, joka sisältää onnitteluja, kiitoksia tai surunvalitteluja.