Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Hautakiven entisöinti kultauksella tai maalauksella

Hautakiveä on hyvä kunnostaa noin 10-15 vuoden välein. Kun hautakiven kunnostus on aiheellinen voidaan hautakivi entisöidä. Tällöin hautakivi puhdistetaan ja alkuperäinen väri palautetaan kultauksella tai maalilla.

Hautakiven entisöinnissä hautakivi puhdistetaan ja vanhat tekstit kullataan, jolloin hautakivestä saadaan lähes uudenveroinen.

Entisöintityöt pystytään kesäisin suorittamaan yleensä kokonaan hautausmaalla, eikä kiveä tarvitse kuljettaa pois hautapaikalta. Hautakiven nimen kultaus tehdään yleensä lehtikullalla, jolloin se pysyy Suomen sääolosuhteissa laadukkaana ja kauniina pitkään.

Hautakiven kunnostuksen yhteydessä kaiverrusten väriä voidaan myös vaihtaa kokonaan jos näkyvyys kivilaadussa on esimerkiksi huono. Kultauksen hinta määräytyy aina hautakiven kunnon, merkkien määrän sekä mahdollisten kuljetuskustannuksien mukaan.

Hautakiven kultaus ja maalaus itse

Hautakiven maalauksen tai kultauksen on mahdollista tehdä myös itse jos siitä on kokemusta. Ensimmäisenä parhaan pinnan ja kestävyyden saamiseksi kaikki vanhat maalit/kullat täytyy saada kivestä pois. Hautakiviasiantuntijat puhdistavat kivet kuumavesipesurilla ja maalinpoistoaineilla.

Kultaus sekä maalaus tehdään samanlaisella tyylillä. Kiven puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen levitetään tartunta-aine pohjalle ja annetaan kuivua, jonka jälkeen maalataan tai kullataan kaiverrukset.

Itse tehtynä suositeltavaa on kokeilla vain kiillotettuun pintaan, koska lohkottu pinta imee maalin ja on miltei mahdoton saada pois. Hautakiven täytyy olla aina vaaka-asennossa maalatessa/kullatessa.

Kiven voi helposti pilata, joten jos et ole varma mitä olet tekemässä, niin suositeltavaa on kääntyä ammattilaisten puoleen asiassa.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Hautakiven puhdistus ja hoito on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta muistomerkki säilyttää arvokkuutensa sukupolvilta toisille. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat.

Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen voidaan lisätä uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot, sekä haluttu koriste tai teksti.

Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Hautakiveä on hyvä kunnostaa noin 10-15 vuoden välein. Hautakiven kunnostuksessa kivi puhdistetaan ja alkuperäinen väri palautetaan kultauksella tai maalilla.