Kuinka hautakiven puhdistaminen onnistuu itse?

Hautakiven puhdistus onnistuu mäntysuovalla

Hautausmaalla hautakiven pinnalle kertyy ajan saatossa sammalta ja jäkälää. Hautakiven pinta ja kaiverrukset yleensä tummuvat ja menettävät kiiltonsa. Myös siitepöly, steariini, saasteet ja sade likaavat hautakiveä.

Ilman säännöllistä puhdistamista lika pinttyy kiven pintaan, joten hautakiveä on hyvä puhdistaa säännöllisesti vähintään muutaman vuoden välein. Säännöllisen puhdistamisen lisäksi on hyvä toimia myös ennaltaehkäisevästi.

Hautakivi pysyy puhtaampana kun kynttilöitä ei sijoita turhan lähelle kiveä, sillä steariini ja rasvatahrat pinttyvät herkemmin. Hautalyhdyissä kannattaa suosia vain öljykynttilöitä, joista irtoaa perinteistä lyhty- tai hautakynttilää vähemmän nokea.

Kuinka valita sopiva hautakiven puhdistusaine ja muut tarvikkeet?

Useimmiten hautakiven pinnalle kertyneen lian voi puhdistaa harjalla ja vedellä. Tarvittaessa kiven puhdistuksen voi käyttää mietoa ja ympäristöystävällistä pesuainetta, kuten mäntysuopaa. Markkinoilta löytyy myös erityisesti hautakivien puhdistukseen tarkoitettuja aineita.

Kun lähdet puhdistamaan hautakiveä itse, ota mukaan:

  • Mäntysuopa tai vastaava mieto pesuaine (vältä voimakkaasti happamia tai emäksisiä pesuaineita)
  • Ämpäri, vettä ja kastelukannu (yleensä valmiina hautausmaalla)
  • Juuriharja, pesusieni ja puhdistusliinoja
  • Suihkepullo

Hautakiven kultausten ja kivipinnan puhdistus

Kullattuja kaiverruspintoja tulee puhdistaa varoen, eikä niitä saa hangata tai harjata. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella puhdistettavaksi lainkaan, jotta ne ehtivät kiinnittyä kunnolla kiven pintaan. Kaiverrukset puhdistetaan varovaisesti esimerkiksi kostealla liinalla tai pesusienellä.

Lue myös: Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Kivipintaa voi harjata kovemminkin, jos pinnassa on pinttynyttä likaa. Louhittuihin pintoihin kertyvän lian ja sammalen voi poistaa käyttäen ruostumatonta teräsharjaa. Harjaamisen jälkeen kivi huuhdellaan aina huolellisesti.

Katso videolta kuinka hautakivi puhdistetaan:

Muita kiinnostavia artikkeleita

Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Hautakiven puhdistus ja hoito on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta muistomerkki säilyttää arvokkuutensa sukupolvilta toisille. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat.

Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen voidaan lisätä uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot, sekä haluttu koriste tai teksti.