Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen kaivertaminen

Jos hautapaikalla on jo valmiina hautakivi, voidaan siihen tehdä lisäkaiverrus. Kesäisin kaiverrukset pystytään monesti suorittamaan kokonaan paikan päällä hautausmaalla, eikä kiveä tarvitse siirtää pois hautapaikalta.

Hautakiven kaiverruksen hinta koostuu useasta eri osa-alueesta, esimerkiksi merkkien määrästä, hautakiven kunnosta sekä mahdollisista kuljetuskustannuksista. Yleensä kumminkin hautakiven kaiverruksen hinta on noin 500-800€.

Se mitä hautakiveen kaiverretaan on lähtökohtaisesti omaisten päätettävissä. Hautakiveen kaiverretaan yleensä aina uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot. Hautakiveen voidaan kaivertaa myös runoja, kuvioita tai tekstejä jotka kuvaavat edesmennyttä vainajaa. Kiveen voidaan myös hiekkapuhallustyönä saada kasvokuva vainajasta.

Jos hautakivessä olevat kaiverrukset ovat haalentuneet, voidaan kaiverrukset maalata tai kullata uudelleen.

Hautakiven kaiverruksien väriä on myös mahdollista vaihtaa. Aikaisemmin hopeoitu kaiverrus voidaan esimerkiksi kullata ja saada näin hautakiveen uudenlainen ilme.

Hautakiven entisöinti

Mikäli hautakiven kunnostus on aiheellinen voidaan hautakivelle suorittaa entisöinti. Tällöin kiven etupinta hiotaan uudestaan ja entiset kaiverrukset tehdään uudelleen. Kaiverrusten kokoa ja sijoittelua muuttamalla saadaan tilaa tulevillekin kaiverruksille. Entisöinnillä saadaan uudenveroinen hautakivi tarvitsematta vaihtaa itse kiveä.

Hautakiven hionta ja uudelleen kaiverruksen hinta on kivikohtaista ja riippuu paljon kiven koosta, tekstien määrästä sekä hautakiven kunnosta.

Mikäli hautakivessä ei ole enää tilaa uusille kaiverruksille eikä kiveä haluta entisöidä, voidaan nimitiedot hautakiveen lisätä muistolaatalla.

Vainajan kuolinpesästä voidaan vähentää hautaamisesta aiheutuneita kohtuullisia kustannuksia. Näitä ovat esimerkiksi hautakiven hankintakulut sekä uuden vainajan nimen kaivertaminen hautakiveen.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Hautakiven puhdistus ja hoito on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta muistomerkki säilyttää arvokkuutensa sukupolvilta toisille. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat.

Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen voidaan lisätä uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot, sekä haluttu koriste tai teksti.

Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Hautakiveä on hyvä kunnostaa noin 10-15 vuoden välein. Hautakiven kunnostuksessa kivi puhdistetaan ja alkuperäinen väri palautetaan kultauksella tai maalilla.