Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Kuinka usein hautakivi kunnostetaan?

Hautakiven pintaan kertyy helposti sammalta ja muuta likaa esimerkiksi siitepölystä, nurmikon leikkuusta ja kynttilöistä. Kiven pinta kuluu ja sen kaiverrukset voivat rapistua.

Hautakiven arvokkuuden säilyttämiseksi onkin tärkeää että kiveä kunnostetaan aika ajoin. Hautakivelle on hyvä suorittaa kunnostus noin 10-15 vuoden välein. Kunnostuksessa hautakivi puhdistetaan hyvin sekä tekstit maalataan tai kullataan uudelleen.

Hautakiven pintaa on hyvä puhdistaa myös itse kesäisin, mikäli lika ei ole pinttynyt hautakiveen kiinni. Hautakiven likaantumiseen vaikuttavat esimerkiksi hautakiven paikka, lähellä olevat puut ja muu kasvisto.

Hautakiven kunnostuksen hinta on kivikohtaista ja siihen vaikuttavat aina hautakiven koko, kaiverrusten väri eli kulta vai maalaus, sekä nimikaiverrusten määrä sekä mahdollisten koristeiden kunnostus.

Kunnostuksen yhteydessä voidaan myös vaihtaa kaiverrusten väriä, mikäli näkyvyys on kivilaadussa on huono. Kunnostuksen jälkeen hautakivi tulee näyttämään miltei uudelta. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Tältä videolta pääset katsomaan miten hautakiven metallikoristeet kunnostetaan.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Hautakiven puhdistus ja hoito on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta muistomerkki säilyttää arvokkuutensa sukupolvilta toisille. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat.

Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen voidaan lisätä uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot, sekä haluttu koriste tai teksti.

Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Hautakiveä on hyvä kunnostaa noin 10-15 vuoden välein. Hautakiven kunnostuksessa kivi puhdistetaan ja alkuperäinen väri palautetaan kultauksella tai maalilla.