Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven oikaisu

Routa muokkaa vuosittain paljon maaperää, jolloin hautakiven aluskivet liikkuvat ja alkavat pikku hiljaa vajota. Tästä aiheutuu yleensä hautakiven kallistuminen tai kaatuminen.

Kallella oleva hautakivi kannattaa aina ajoissa suoristaa ennen sen kaatumista. Kallistuvat tai jo kaatuneet hautakivet aiheuttavat myös turvallisuusuhkaa hautausmaalla vieraileville tai työskenteleville ihmisille. Vahinkoa voi myös koitua istutuksille tai toisille hautakiville. Hautakiven oikaisu on omaisten vastuulla.

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat. Hinta hautakiven oikaisulle on noin 50-200€.

Hautakiven oikaisuja tehdään nykyään myös ruuviperustuksella. Sen ero perinteisiin oikaisutapoihin on se, että se pitää muistomerkin yleensä pidempään suorassa.

Sen tekniikka koostuu neljästä maaruuvista, kahdesta kannattimesta sekä neljästä lukituslevystä. Maaruuvit yltävät routarajan alle, joten maan routiminen ei enää pääse kallistamaan hautakiveä. Ruuveja voi myös säätää ylös- ja alaspäin sekä tarvittaessa myös ottaa pois.

 

Muita kiinnostavia artikkeleita

Hautakiven kunnostaminen – milloin on syytä kunnostaa hautakivi?

Hautakiven puhdistus ja hoito on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta muistomerkki säilyttää arvokkuutensa sukupolvilta toisille. Hautakiven kunnostus on omaisten vastuulla.

Miten hautakivi oikaistaan ja kuka sen tekee?

Hautakiven perinteinen oikaisu tapahtuu yleensä lisäämällä hiekkaa ja soraa pohjakiven alle. Hautakiven oikaisuja tekevät mm. seurakunnat ja hautakivitoimittajat.

Mitä hautakiveen voidaan kaivertaa ja paljon se maksaa?

Hautakiveen voidaan lisätä uuden vainajan nimi-, syntymä- ja kuolintiedot, sekä haluttu koriste tai teksti.

Hautakiven kultaus, voiko sen tehdä itse?

Hautakiveä on hyvä kunnostaa noin 10-15 vuoden välein. Hautakiven kunnostuksessa kivi puhdistetaan ja alkuperäinen väri palautetaan kultauksella tai maalilla.