Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Millaiset kukat sopivat hautajaisiin?

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua. Hautajaiskukkien hankinnassa auttavat hautaustoimisto ja kukkakaupat. Kukissa ja koristeluissa saa näkyä vainajan persoonallisuus sekä osanottajan suhde häneen. Jos esimerkiksi vainajan lempikukka on ollut valkolilja tai hänen terassiaan ovat kesäisin koristaneet krysanteemit, voi tutut lajit ottaa mukaan hautajaiskukkiin.

Arkkulaite

Arkkulaite on arkun päälle tuleva kukka-asetelma. Se voi olla kaikkea suuren sidotun kukkalaitteen ja yksittäisten ruusujen väliltä. Arkkulaitteena voi toimia myös esimerkiksi yksittäisistä ruusuista tehty köynnös. Valikoimastamme voit selata yleisimpiä kukkalaitemalleja.

Arkkulaitteen tilaavat vainajan omaiset. Se asetetaan arkun päälle siunauksen ajaksi ja lasketaan arkun mukana hautaan. Jos vainaja tuhkataan, voidaan uurnaankin hankkia siihen kiinnitettävä kukkakoriste. Toinen vaihtoehto on, että uurna lasketaan hautaan seppeleen läpi.

Arkkulaitteen hintaan vaikuttaa suurimmaksi osaksi arkkulaitteen koko. Meillä eHautauksella on pieniä, keskikokoisia ja isoja arkkulaitteita. Hinnat ovat 165€ – 225€ välillä. Arkkulaitteitamme voit selata valikoimastamme.Hautajaisten kukat ja koristelu

Vieraiden muistokukat hautajaisiin

Hautajaisvierailla on tapana tuoda kukkatervehdyksiä arkun viereen laskettavaksi. Kukkien lasku tapahtuu saattotilaisuuden aikana. Kukat voivat olla seppeleitä, kukkavihkoja, kimppuja tai yksittäisiä kukkia. Hautajaiskukiksi sopivat mitkä tahansa kukkalajit ja värit ja niihin ei ole mitään etikettiä. Kukkalaitteeseen liitetään yleensä kortti tai nauha, joihin voidaan kirjoittaa teksti tai muistovärssy. Valmiita muistovärssyjä löydät täältä.

Jos et pääse osallistumaan hautajaisiin, voi vainajan kotiin tai muistotilaisuus paikkaan lähettää adressin. Yleensä adressi toimitetaan silloin, kun ei itse osallistuta hautajaisiin. Jos olet paikalla saattotilaisuudessa, sinun ei tarvitse hankkia adressia.

Tilojen koristelu kukilla

Omaiset voivat halutessaan koristella tiloja, joissa saattotilaisuus ja muistotilaisuus järjestetään. Kappelin tai kirkon koristelun suhteen tulee olla yhteydessä seurakuntaan. Seurakunnalla voi olla omia käytäntöjä tiloihin laitettavien kukkien ja kynttilöiden suhteen.

Muistotilaisuuden paikka vaihtelee vainajan tai omaisen kodista vuokrattuihin juhlatiloihin. Tila määrittää usein myös koristeiden käytön. Yleisesti ainakin tarjoilupöytään ja muistopöytään voi tilata kukka-asetelmia. Tilan salliessa voi muuallekin asetella kukkia, kynttilöitä tai vaikka vainajasta kertovia esineitä ja kuvia.

Mitä kukille tehdään hautajaisten jälkeen?

Kukkia voi kertyä hautajaisissa hyvinkin paljon riippuen vieraiden määrästä. Omaisten on hyvä pohtia, mitä kukille tapahtuu hautajaisten jälkeen.

Arkkuhautauksen yhteydessä hautajaisvieraat ottavat arkulle lasketut kukat mukaan haudalle. Läheisimmät omaiset voivat pudottaa yksittäisiä kukkia tai pieniä kimppuja hautaan. Muut kukat lasketaan yhdessä sen jälkeen, kun arkun päälle on asetettu kansi.

Tuhkauksessa arkku jätetään kappeliin tai kannetaan saattueena autoon. Jos arkku jätetään siunauspaikalle, kukat voidaan viedä valmiille hautapaikalle, muualle haudattujen muistomerkille tai ottaa mukaan muistotilaisuuteen. Seurakunnan kanssa sovittaessa kukat voidaan myös jättää kappeliin, jolloin henkilökunta huolehtii niiden kompostoimisen. Jos arkku kannetaan ruumisautoon, kukat voidaan laittaa sinne mukaan. Tällöin kuljettaja huolehtii kukat kompostoitavaksi.

Jos muistotilaisuus järjestetään heti hautauksen jälkeen, voi osan kukista kuljettaa sinne koristeeksi. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei telineille laskettuja kukkia aseteta ruokapöytään erilaisten bakteeriolosuhteiden vuoksi. Kukkia voi kuitenkin hyvin käyttää muistotilaisuuspaikan yleisessä koristelussa, esimerkiksi sisäänkäynnillä tai muistopöydässä.

Kaunis tapa on myös se, että kukat viedään tilaisuuden jälkeen vainajalle tärkeään paikkaan, kuten vainajan tai omaisen kotiin. Tällöin kukat ovat hetken aikaa tuomassa vainajan läheisille viestiä osanottajilta.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Mikä on muistotilaisuus ja mitä se pitää sisällään?

Muistotilaisuus on edesmenneen läheisen muistelua ja surun jakamista varten. Tilaisuus voidaan rakentaa hyvin vapaamuotoisesti.

Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä.

Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua.