Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Vainajan jäähyväis- ja muistelujuhla

Muistotilaisuus pidetään vainajalle yleensä hautaan siunaamisen jälkeen. Muistotilaisuus on ennen pidetty yleensä aina kotona, mutta nykyään niitä pidetään paljon myös seurakunnan tiloissa tai muissa juhlatiloissa.

Muistotilaisuuden paikka on omaisten päätettävissä, eikä mitään tarkkaa kulkua muistotilaisuudelle ole määritelty. Tärkeämpää on, että omaiset saavat tilan kokoontua muistelemaan vainajaa.

Muistotilaisuutta kutsutaan jäähyväis- tai muistelujuhlaksi. Siellä muistellaan edesmennyttä vainajaa ja hänen elämäänsä. Yleensä lähiomaiset kutsuvat muistotilaisuuteen vainajan lähipiiriä, ystäviä ja sukulaisia. Kutsun muistotilaisuuteen voi antaa esimerkiksi hautajaisten yhteydessä tai sanomalehdessä kuolinilmoituksen yhteydessä.

Kun muistotilaisuuden pitää kotona, saa juhlasta monesti laitettua enemmän vainajalle persoonallisen tilaisuuden. Yleensä siunaustilaisuus on enemmän sidottu traditioihin, joten muistotilaisuus voi olla silloin enemmän vainajan persoonaa kuvaava juhla.

Muistotilaisuudessa on yleensä joko kahvi- tai ruokatarjoilu. Tarjoilut voit järjestää joko itse tai käyttämällä pitopalvelua. Ruokatarjoilussa voi tuoda esiin vainajaa, tarjoilemalla esimerkiksi hänen lempiruokiaan.

Muistotilaisuudessa pidetään yleensä puheita, luetaan värssyjä, lauletaan, muistellaan vainajaa ja nostellaan maljoja. Tilaisuudessa voi olla emäntä tai isäntä, joka ohjaa tilaisuuden kulkua. Ohjaajaksi voi pyytää halutessaan vaikka papin. Tilaisuudessa on yleensä muistopöytä jossa on vainajan kuvia, vainajalle tärkeitä esineitä ja kynttilöitä.

 

 

Muita kiinnostavia artikkeleita

Mikä on muistotilaisuus ja mitä se pitää sisällään?

Muistotilaisuus on edesmenneen läheisen muistelua ja surun jakamista varten. Tilaisuus voidaan rakentaa hyvin vapaamuotoisesti.

Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä.

Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua.

Näin järjestät hautajaiset

Läheisen poismeno on raskas tilanne. Siitä huolimatta omaisten on aloitettava hautajaisjärjestelyt pian kuoleman jälkeen.