Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Omaisen tulee sulkea kuolleen sometilit yksi kerrallaan- muista myös digitaaliset varat

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Mikäli selkeää ohjeistusta ei löydy, tulee omaisten tulee olla yhteydessä suoraan palveluntarjoajaan asiakaspalvelun kautta. Saattaa olla että palveluntarjoaja vaatii kuolintodistuksen sekä ilmoittajan henkilöllisyystodistuksen.

Tarkista ainakin nämä:

Digitaalinen testamentti

Voi olla ettei kukaan läheinen tiedä vainajan salasanoja, joten tähän voi varautua eläessään tekemällä digitaalisen testamentin, johon listataan kaikki käytössä olevat nettipalvelut ja niiden käyttäjätunnukset sekä salasanat.

Palveluiden lisäksi voi kirjata toiveen mitä digitaaliselle jäämistölle tehdään kuoleman jälkeen.  Palvelussa käyttäjä nimittää yhteyshenkilön, joka saa viestin, kun käyttäjätili on ollut käyttämättä tietyn ajan.

Facebook ja Google‍ tarjoavat palvelua, jonka avulla käyttäjä voi itse määritellä, mitä haluaa käyttäjätililleen tapahtuvan oman kuolemansa jälkeen. Joissakin palveluissa on käytössä aikaraja, joka poistaa käytöstä tilit, joihin ei ole tietyn ajan kuluessa kirjauduttu. Aikarajan pituus voi vaihdella eri palveluissa.

Applelta voi esimerkiksi pyytää vainajan digitaalisen jäämistön käyttöoikeutta, tai Apple-tilien poistamista kuoleman jälkeen.

Vainajan digitaaliset varat

Nykyään varallisuutta voi olla myös digitaalisessa muodossa esimerkiksi erilaisilla pelitileillä sekä virtuaalivaluuttapörsseissä. Jos käyttäjätunnuksia ei ole tiedossa, kannattaa olla yhteydessä suoraan kyseiseen sivustoon.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.