Tuhkan hautaaminen mereen

Meri on ikuinen hautapaikka

Tuhkien mereen hautaaminen on arvokas tapa jättää jäähyväiset, mikäli edesmenneellä läheisellä on ollut vahva side mereen esimerkiksi asuinpaikan tai harrastuksen kautta.

Merihautauksessa tuhkat joko sirotellaan uurnasta veteen tai sitten uurna upotetaan veteen kokonaan. Tuhkan sirottelu uurnasta tai tuhkapussista on yleisempi tapa.

Merihautaukseen soveltuva uppoava ja veteen hajoava uurna on keramiikkaa, jota ei ole lasitettu. Siinä on ylhäällä ja alhaalla pienet reiät, joten se uppoaa kauniisti.

Tuhkien-sirottelu-merihautausalueelle

Merihautajaisissa veden pinnalle voi laskea kukkia tai vaikkapa ruusun terälehtiä. Merituhkaus on viime vuosina yleistynyt samalla kun tuhkaus hautausmuotona on kasvanut.

Hautapaikkana meri on edullinen vaihtoehto sillä merituhkauksen hinnaksi ei kerry muita, kuin hautausjärjestely kustannukset. 

Merihautausalueet Suomessa

Kun uurna noudetaan krematoriosta, pyydetään hakijaa aina ilmoittamaan minne tuhka tullaan lopullisesti sijoittamaan. Tuhkien hautaaminen luontoon on aina luvanvarasta toimintaa. Tuhkien merihautaus vaatii siis vesialueen omistajan luvan.

Monessa merenrantakaupungissa on kuitenkin tähän valmiiksi varattuna vesistöalue, johon sirottelu tai hautaus on sallittua ilman erillistä lupaa. Alue saattaa sijaita mantereella tai kauempana ulapalla jonne voi matkata omalla veneellä tai ostaa palvelun meritaksiyrittäjältä.

Merihautauksia tehdään keväästä syksyyn, silloin kun vedet ovat sulat ja olosuhteet muutenkin suotuisat.

Merihautaus Helsinki

Helsingin suosituin merihautausalue Abrahaminluoto sijaitsee hieman Suomenlinnan eteläpuolella. Helsingin toinen merihautausalue on Melkin saaren edustalla, joka on lähellä Lauttasaarta.

Merihautaus Espoo

Espoon merihautausalue sijaitsee Käärmeluodon tuntumassa Espoon edustalla.

Merihautaus Oulu

Toppilansalmen aallonmurtajan ympäristössä on paikka, jossa on mahdollista sirotella vainajien tuhkat mereen. Tuhkan sirottelupaikalle on tehty vesirajaan kulkevat portaat, joilta on omaiset voivat sirotella tuhkan veteen. Myös Nallikarin edustalla on yksi merihautauspaikka.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.