Vainajan arkkuunlaitto ja kuljetus

Kuinka vainaja valmistellaan arkkuun?

Vainajan viimeinen matka on aina arvokas tilaisuus ja sitä varten edesmennyt puetaan ja valmistellaan arkkuun.

Vainajaa säilytetään sairaalan kylmätiloissa, kunnes omaiset ovat asioineet hautaustoimistossa ja valinneet arkun. Vainaja puetaan ja laitetaan arkkuun sairaalan tai hoitolaitoksen tiloissa. Se tehdään, vaikkei arkku olisi hautajaisissa auki.

Avoimia arkkuja näkee suomalaisissa hautajaisissa melko vähän. Esimerkiksi ortodoksiperinteessä arkku on yleensä siunaustilaisuudessa auki.

Kun hautaustoimisto noutaa vainajaa esimerkiksi sairaalasta, omaiset voivat olla mukana saattamassa. He voivat  katsoa vainajaa ja jättää avoimen arkun äärellä jäähyväiset. Omaiset voivat halutessaan osallistua myös vainajan valmisteluun ja pukemiseen.

Välillä on tilanteita, joissa vainajaa ei suositella näytettäväksi omaisille. Jos kuolemasta on pitkä aika tai on sattunut onnettomuus saattaa vainajan katsominen järkyttää mieltä.

Vainaja voidaan pukea omiin vaatteisiin tai omaiset voivat valita arkkuun edesmenneelle puettavaksi perinteisen hautaustoimiston tarjoaman vaatetuksen. Miehillä se tarkoittaa solmiollista ja naisilla pitsiröyhelökauluksista pitkää paitaa sekä sukkia.

Arkkuun voi laittaa mukaan myös kirjeitä tai vainajalle tärkeitä esineitä. Lopuksi vainajan kasvoille asetetaan arkkuliina ja arkku suljetaan.

Vainajan kuljetusVainajan kuljetus

Arkkuunlaittamisen jälkeen vainaja kuljetetaan ruumisautolla seurakunnan omistaman kappelin yhteyteen hautausta odottamaan tai suoratuhkauksessa krematorion säilytystiloihin.

Kun arkku on kuljetettu kappeliin, sen liikutteluun ei enää yleensä tarvita hautaustoimiston apua ennen siunausta. Useimpien kappelien säilytystiloissa arkut makaavat niin sanotuilla katafalkeilla eli korokkeilla, joiden päällä rullaavien pyörällisten palkkien ansiosta suntio tai vahtimestari pystyy siirtämään arkun hautajaistilaisuuteen.

Mikäli siunauspaikassa, ei ole kylmäsäilytystiloja, tulee hautausauton siirtää arkku erillisestä kylmiöstä siunauspaikalle.

Vainajan kuljetus hinta

Vainajan kuljetuksen hinta koostuu aina vainajan pukemisesta, arkkuunlaitosta ja siirtokuljetusten määrästä. Esimerkiksi sairaalalta kappelille kuljetus tapahtuu yleensä vain yhdellä kuljetuksella, koska kappeleilla on yleensä säilytystilat vainajille.

Hinta muotoutuu myös matkojen pituudesta. Yksi pidemmän matkan kuljetus esimerkiksi toiselle paikkakunnalle saattaa olla kalliimpi, kuin kaksi lyhyemmän matkan kuljetusta. Yleisesti vainajan kuljetuksen hinta on noin 250-1000€.

Laki ruumiin kuljettamisesta

Hautaustoimilaki edellyttää, että ruumista käsitellään arvokkaasti ja vainajan muistoa kunnioittaen. Ruumista saadaan kuljettaa ainoastaan siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa. Ruumisauto on vainajien kuljetukseen tarkoitettu M-luokan ajoneuvo, jossa on tähän tarvittavat erikoisvarusteet.

Poliisi voi tilata kuljetuksen ruumiille, mutta ruumiita voi kuljettaa vain hautaustoimistot niiden kuljettamiseen soveltuvalla ajoneuvolla. 

Muita kiinnostavia artikkeleita

Mikä on muistotilaisuus ja mitä se pitää sisällään?

Muistotilaisuus on edesmenneen läheisen muistelua ja surun jakamista varten. Tilaisuus voidaan rakentaa hyvin vapaamuotoisesti.

Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä.

Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua.