Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Kuolinilmoituksen laatiminen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan. Se voi toimia samalla myös kutsuna hautajaisiin.

Kuolinilmoitus voidaan myös julkaista vasta hautajaisten jälkeen, jolloin se toimii tiedonantona henkilön kuolemasta ja kiitosviestinä osanotosta. Kuolinilmoitukset julkaistaan nykyään usein myös verkossa sanomalehden nettisivuilla, sekä maksuttomalla Kuolinilmoitukset.fi -sivustolla.

Kuolinilmoitukseen voi tulla jokin kuolemaa kuvaava symboli, kuten esimerkiksi risti tai lintu. Kuvan lisäksi tulevat vainajan nimi, syntymä- ja kuolinaika sekä paikkakunta missä henkilö on menehtynyt. Ilmoituksessa kerrotaan siihen osallistuvien henkilöiden nimet.

Myös yritykset ja yhteisöt voivat ostaa lehteen kuolinilmoituksen niiden toimintaan keskeisesti vaikuttaneen henkilön muistolle. Nimien jälkeen tulevat yleensä muistosanat. Muistosanoiksi voi valita sopivan raamatunjakeen, värssyn tai runon. Haluamansa muistosanat voi laatia myös itse. Valmiita muistovärssyjä kuolinilmoitukseen voit katsoa tästä.

Lopuksi kuolinilmoituksessa voi olla mukana kutsu hautajaisiin ja muistotilaisuuteen, tai maininta jo tapahtuneesta hautaamisesta. Kuolinilmoituksen voi maksaa vainajan varoista. Kuolinilmoitukset ja osanottokiitokset laskutetaan perikunnan nimellä.

Kuolinilmoituksen hinta

Kuolinilmoituksen julkaisu sanomalehteen on maksullinen, ja sen hinta määräytyy palstan leveydestä sekä korkeudesta. Viikonloppuna julkaistut kuolinilmoitukset ovat yleensä hieman kalliimpia. Hinta kuolinilmoitukselle voi olla 250€-1400€ väliltä.

Millainen on hyvä muistokirjoitus?

Muistokirjoitus eli nekrologi on sanoma- tai muussa lehdessä julkaistava pidempi kirjoitus, jossa kerrotaan henkilökohtaisemmin edesmenneestä henkilöstä. Se ei ole kuolinilmoitus, vaan persoonallinen kirjoitus, joka pitää sisällään henkilön merkittävimmät elämänvaihteet.

Muistokirjoitus on osa toimituksellista aineistoa, jonka julkaisusta ja mahdollisesta muokkauksesta päätetään tapauskohtaisesti kussakin toimituksessa. Muistokirjoitukseen liitetään usein myös valokuva.

Linkkejä lehtien kuolinilmoituspalveluun

Kuolinilmoituksen voi useimmissa lehdissä laatia sähköisesti lehden nettisivustolla.

Helsingin sanomien kuolinilmoitukset

Aamulehden kuolinilmoitukset

Turun Sanomien kuolinilmoitukset

Sanomamedian lehtien lukijailmoitukset

Maksuton kuolinilmoitukset.fi- sivusto

Kuolinilmoitus ja muistokirjoitus

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.