Arkun ja uurnan valinta

Hautaustavasta riippumatta vainaja tarvitsee aina arkun. Hautaustoimilaki määrää ihmisen hautaamisen ja tuhkaamisen tapahtuvan aina arkussa. Jos hautaustapana on tuhkaus, arkun lisäksi tarvitaan myös tuhkauurna. Arkkuja ja uurnia on tarjolla suuri valikoima. Tässä tekstissä kerromme, mihin asioihin omaisen tulee kiinnittää huomiota arkkua ja uurnaa valitessaan.

Yksilöllinen arkku

Saattotilaisuudessa arkku on keskeisellä paikalla edustamassa vainajaa. Tämän vuoksi monet omaiset haluavat valita arkun, joka jollain tapaa kuvastaa edesmennyttä läheistä. Arkun valinnassa mietitään usein vainajan persoonallisuutta ja hänelle tärkeitä asioita. Arkussa voi näkyä esimerkiksi tyylikkyys tai ekologisuus tai materiaalivalintana voi olla vaikka kotipaikkakunnan puulaji. Vainajalla on voinut olla myös omat toiveensa arkusta.

Arkun valintaan vaikuttavat myös käytännön asiat. Vainajalle valitaan hänen pituuteensa ja painoonsa nähden sopivan kokoinen arkku. Kahvat tarvitaan tuhkauksen yhteydessä silloin, kun arkku kannetaan saattotilaisuuden jälkeen autoon. Jos arkku jätetään tilaisuuden jälkeen siunauspaikalle, kahvoja ei yleensä tarvita. Maahan haudatessa arkku kannetaan liinoilla.

Arkut valmistetaan ympäristöystävällisiksi niin, että materiaalit ovat maatuvia tai puhtaasti palavia. Nykyiset arkut soveltuvat yleensä yhtä hyvin hautaukseen kuin tuhkaukseenkin. Jonkin verran suosiotaan ovat kasvattaneet ekoarkut, joissa kaikki osat ovat nauloja myöten puusta valmistettuja.

Mitä asioita arkussa sitten valitaan? Arkuissa vaihtelee materiaali, verhoilu ja koristelut. Valikoimastamme löydät männystä, saarnesta, tervalepästä tai tammesta valmistettuja arkkuja. Verhoilulla saadaan arkkuun tyylikkäitä koristeluja. Materiaalina verhoilussa käytetään puuvillaa tai pellavaa. Arkun valintaan vaikuttaa yleensä myös hinta. Sivuillamme edullisimpia arkkuja ovat puuvillalla verhoillut mäntyarkut ja kalleimpia yksilölliset jalopuuarkut.

Uurna kuvastaa vainajaa

Kun hautaustapana on tuhkahautaus, vainajan tuhkalle tarvitaan uurna. Arkun tavoin myös uurnan valinnassa voidaan ottaa huomioon edesmenneen läheisen persoonallisuus ja arvomaailma.

Valikoimassamme on valinnanvaraa uurnan mallin, materiaalin, verhoilun ja maalauksen suhteen. Materiaalina on käytetty mäntyä, tammea, pähkinäpuuta tai puukuitua. Tavallisimpia koristeita ovat kullatut symbolit, kaiverrukset sekä tyylikkäät verhoilut.

Jos tuhka on tarkoitus sirotella hautausmaalle, luontoon tai mereen, tarvitaan uurna ainoastaan tuhkan kuljetusta varten. Näihin tilanteisiin jotkut krematoriot tarjoavat pahviuurnia joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Mikä on muistotilaisuus ja mitä se pitää sisällään?

Muistotilaisuus on edesmenneen läheisen muistelua ja surun jakamista varten. Tilaisuus voidaan rakentaa hyvin vapaamuotoisesti.

Muistotilaisuuden pitäminen kotona

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä.

Hautajaisten kukat ja tilojen koristelu

Kukat ovat tärkeä osa hautajaisia. Niiden kautta osoitetaan kunnioitusta edesmennyttä läheistä kohtaan sekä ilmaistaan jäljelle jäävää surua.