Miten koronavirus vaikuttaa hautajaisiin?

Miten koronavirus vaikuttaa hautajaisiin?

Koronapandemia vaatii muutoksia totuttuihin toimintatapoihimme. Hallituksen antamien suositusten ja rajoitusten tarkoituksena on hidastaa viruksen leviäminen. Muuttuvan tilanteen mukaan määritellään ohjeistuksia, jotka koskevat koko maata tai yksittäisiä alueita. Alueelliset ohjeistukset annetaan sen mukaan, missä epidemian vaiheessa alue on.

Pandemia vaikuttaa myös hautajaistoimintaan. Tähän tiedotteeseen kokosimme tärkeimmät ohjeet hautajaisiin liittyen. Koska tilanne muuttuu jatkuvasti, tekstissä olevista linkeistä pääset tarkistamaan ajankohtaisen tiedon.

Koronan vaikutus hautajaisiin
Vallitsevasta tilanteesta huolimatta hautajaiset tulee järjestää mahdollisimman pian vainajan menehtymisen jälkeen. Hautaustilaisuus on yleisölle avoin tilaisuus, joten siihen pätevät yleisötilaisuuksille annetut koronaohjeistukset.

Yleisesti hautajaisissa tulee ottaa huomioon fyysisten kontaktien välttäminen. Sekä siunauskappelissa että haudalla vieraiden on hyvä noudattaa tarvittavia etäisyyksiä toisiinsa. Hautajaisvieraiden joukossa voi olla iän tai perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia, ja heidän suojaamisensa on ensisijaisen tärkeää. Vähäisistäkin hengitystieoireista kärsivän vieraan on jäätävä pois hautajaisista.

Ohjeet hautaustilaisuuteen epidemian eri vaiheissa:

Epidemian perustaso

Tilaisuudessa huolehdittava siitä, että osallistujat tai seurueet voivat välttää lähikontakteja.
Yli 50 henkilön hautajaisia voidaan järjestää, jos tilaisuudessa noudatetaan 1-2 metrin turvavälejä ja tarkkaa käsihygieniaa. Maskeja suositellaan, jos lähikontaktia ei voida välttää koko tilaisuuden ajan.
Alueellisesti voidaan rajoittaa osallistujamäärää.
Epidemian kiihtymisvaihe:

Perustason ohjeistusten lisäksi kunnat voivat suositella, että tilojen käyttäjämäärä rajataan puoleen normaalista sallitusta määrästä.
Epidemian leviämisvaihe:

Hautajaisten osallistujamäärä voidaan rajoittaa 10 henkilöön. Keväällä 2020 kymmenen henkilön rajoituksesta joustettiin silloin, kun vainajan läheisimpiin omaisiin kuului enemmän kuin kymmenen henkilöä.
Tarkista THL:n sivuilta, missä vaiheessa oma alueesi on tällä hetkellä.

Muistotilaisuus
Hautaustoimituksen jälkeen järjestettävä muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu tilaisuuden toteutuksesta ja ohjeistusten noudattamisesta on tilaisuuden järjestäjillä. Hallituksen suosituksen mukaan yksityistilaisuuksissa on noudatettava yleisiä ohjeita osallistujamääristä, hygieniasta ja turvaetäisyyksistä. Tarkista täältä, mitkä ovat oman alueesi ohjeistukset yksityisistä kokoontumisista.

Jos alueellasi on hautajaisten aikaan tiukat rajoitukset, voi pohtia muistotilaisuuden siirtämistä muuhun ajankohtaan.

Koronavirukseen menehtyneen hautaus
Kun vainajalla on varmistettu tai epäilty koronatartunta, ruumiin käsittelyssä noudatetaan erityisiä ohjeita. Ohjeet koskevat suurimmaksi osaksi terveydenhuoltoon ja hautaukseen liittyviä ammattilaisia, mutta osa on myös omaisten hyvä tietää.

Vainajan näyttö suoritetaan sairaalassa. Omaisten on noudatettava hyvää käsihygieniaa ja käytettävä suojavarusteita, jos he haluavat koskea vainajaa. Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ei suositella osallistumaan vainajan näyttöön.

Koronaan menehtynyt vainaja voidaan haudata arkussa tai tuhkata. Vainaja suojataan erillisellä suojamuovilla ja ruumisauton kuljettaja tarvitsee suojavarusteet. Jos olet tilaamassa hautausta koronaan menehtyneelle vainajalle, valitse sivuiltamme vaatetukseksi ”Suoja- ja apumieslisä” perusvaatteen sijaan.

Hautajaisten järjestäminen etänä
Omaiselle hautajaisten järjestäminen ja koronatilanteen seuraaminen voi olla kuormittavaa. Hautaustilaisuus tulee kuitenkin järjestää 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Hautajaisten lykkäämistä ei poikkeusoloissakaan suositella, sillä vainajien säilytystiloja on rajattu määrä.

Haluamme auttaa sinua järjestämään hautajaiset helposti ja olosuhteiden vaatimat turvallisuusohjeet huomioon ottaen. Meidän kauttamme voit hoitaa hautajaisjärjestelyt kotoa käsin. Kaikki asiointi hoituu puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Tämä on palvelumuotomme aina, niin myös pandemia-aikana. Nettisivuiltamme löydät selkeät ohjeet hautajaisten järjestämiseen ja tilauksen tekemiseen.

Ota yhteyttä meihin tarvitessasi apua hautajaisten järjestämisessä!

Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin klo 9-17

Soita numeroon: 040 940 1144

Laita viestiä osoitteeseen: info@ehautaus.fi