Koronavirustiedote

(Julkaistu 25.3.2020. Päivitetty 18.5.2020)

Koronapandemia on vaatinut maassamme poikkeusolojen toteamisen. Hallitus määrittää muuttuvan tilanteen mukaan ohjeistuksia, joilla pyritään hillitsemään viruksen leviäminen ja suojaamaan riskiryhmiä. Pandemia vaikuttaa myös hautajaistoimintaan. Tähän tiedotteeseen on koottu tärkeimmät ohjeistukset hautajaisiin liittyen.

Hautaustilaisuus poikkeusoloissa

Hallituksen määräyksen mukaisesti tilaisuudet ja kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Piispat tarkensivat määräystä antamalla ohjeistuksen seurakunnille 16.3. Sen mukaan hautajaisissa saa olla läsnä vainajan kaikkein läheisimmät omaiset, vaikka heitä olisikin yli kymmenen henkilöä. Muussa tapauksessa vieraiden määrä rajoitetaan kymmeneen. Yleinen suositus on, että siunaustilaisuudet pidetään mahdollisimman pienellä joukolla. Tilanteen palauduttua normaaliksi, omaiset voivat halutessaan järjestää suuremman muistotilaisuuden.

Hautaustilaisuudessa tulee ottaa huomioon fyysisen kontaktin välttäminen. Sekä siunauskappelissa että haudalla vieraiden on hyvä noudattaa tarvittavia etäisyyksiä toisiinsa. Fyysisen kontaktin välttämiseksi monet seurakunnat suosittelevat haudalla tapahtuvaa siunaamista.

Hautajaisvieraiden joukossa voi olla iän tai perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia, ja heidän suojaamisensa on ensisijaisen tärkeää. Vähäisistäkin hengitystieoireista kärsivän vieraan on jäätävä pois hautajaisista.

1.6.2020 alkaen rajoitukset muuttuvat seuraavasti

Piispojen ohjeistuksen mukaisesti hautajaisiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua enintään 50 henkeä. Vieraiden turvallisuus tulee varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja tarvittavalla hygieniaohjeistuksella. Mikäli tila on pieni, voidaan osallistujamäärä joutua rajaamaan alle 50 hengen.

Hautajaisten järjestäminen etänä

Omaiselle hautajaisten järjestäminen ja poikkeusolojen ohjeiden seuraaminen voi olla kuormittavaa. Siunaustilaisuus tulee kuitenkin järjestää 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Hautajaisten lykkäämistä ei poikkeusoloissakaan suositella, sillä vainajien säilytystiloja on rajattu määrä.

Haluamme auttaa sinua järjestämään hautajaiset helposti ja olosuhteiden vaatimat turvallisuusohjeet huomioon ottaen. Meidän kauttamme voit hoitaa hautajaisjärjestelyt kotoa käsin. Kaikki asiointi hoituu sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Tämä on palvelumuotomme aina, niin myös pandemia-aikoina. Nettisivuiltamme löydät selkeät ohjeet hautajaisten järjestämiseen ja tilauksen tekemiseen

Hautajaisten videolähetys

Nykyisessä tilanteessa hautajaisten vierasmäärää joudutaan rajoittamaan. Nyt omaiset voivat järjestää halutessaan siunaustilaisuuden videolähetyksen eli livestriimauksen. Sen avulla suurempi joukko sukulaisia ja ystäviä voi seurata tilaisuutta etänä ja tilaisuudesta jää muistoksi myös tallenne. Jos tämä kiinnostaa, kysy videolähetyksestä lisää meiltä!

Ota yhteyttä meihin tarvitessasi apua hautajaisten järjestämisessä.

 

Ville Sutinen

044 585 9824

ville@ehautaus.fi