Hautaustapana arkkuhautaus

Hautaustapana arkkuhautaus

Arkkuhautaus on vanha ja edelleen hyvin käytetty hautaustapa.

Vainajan siunauksen jälkeen arkku yleensä kannetaan kärryille, joilla se kuljetetaan hautapaikalle saattoväen seuratessa. Haudalla arkku lasketaan arkkuliinoilla hautaan ja peitetään maalla. Hautauksen jälkeen paikalle asetetaan muistomerkki.

Arkkuhautausta varten tarvitaan hautapaikka, jonka seurakunta tarjoaa jokaiselle paikkakuntalaiselle. Käytössä voi olla myös valmis sukuhauta, mikäli siellä on vielä tilaa arkulle. Muulle kuin kotipaikkakunnalle haudattaessa anotaan lupa kyseiseltä seurakunnalta.

Lisää arkkuhautauksen käytännön järjestelyistä löydät tältä sivulta.

Arkkuhautaus vai tuhkaus?

Hautauksen yhteydessä tulee päättää hautaustapa. Vainaja on voinut eläessään esittää toiveen hautaamisestaan, mutta muussa tapauksessa päätöksen tekevät omaiset. Suomessa hautauslaki tuntee vain kaksi tapaa haudata: arkkuhautaus ja tuhkaus.

Hautaustavan valintaa voivat ohjata esimerkiksi uskonnolliset tavat, suvun tai paikkakunnan perinteet tai tunnetekijät. Toiselle arkkuhautaus tuntuu tärkeältä perinteen jatkamiselta, toinen painottaa tuhkauksen ekologisuutta.

Toisinaan käytännön syyt määrittävät toisen hautaustavoista järkevämmäksi. Voi olla, että sukuhaudassa on tilaa ainoastaan uurnalle, tai uurnalehto koetaan helpompana kohteena vierailla kaukana sijaitsevan hautapaikan sijaan. Kaikki nämä ovat hyviä perusteluja.

Hautaustapa on omaisten vapaasti valittavissa, vainajan mahdollista toivetta kunnioittaen. Hautaustapana tuhkaus tulee yleensä edullisemmaksi vaihtoehdoksi, kuin arkkuhautaus.

Paljonko arkkuhautaus maksaa?

Arkkuhautauksen hinta muodostuu kahdesta osasta: hautauspalvelun kuluista ja seurakunnan kuluista. Hautaustoimistot määrittävät hinnan sen mukaan, mitä palveluita omainen haluaa heidän kauttaan hankkia. Pääset nettisivuillamme tarkastelemaan hautauspalvelumme hinnastoa täältä.

Seurakunnan kulut sisältävät yleensä uuden hautapaikan lunastuksen tai vanhan paikan hallinta-ajan jatkamisen, hautausmaksun ja haudan perushoidon.

Kappelin käyttö siunaustilaisuuteen on seurakunnan jäsenelle ilmainen, mutta kirkkoon kuulumattomalta siitä voidaan periä maksu. Seurakunnan määrittämät hinnat vaihtelevat riippuen siitä, onko vainaja paikkakuntalainen ja kuuluuko seurakuntaan.

Ville Sutinen

Ville on eHautauksen yrittäjä, joka keskittyy kehittämään palveluita ja ideoita hautausalalla. Hänellä on vuosien kokemus alalta ja hän on erityisen kiinnostunut edistämään alan digitalisaatiota. Vapaa-ajallaan Ville nauttii uimisesta niin avannossa kuin uimahallissakin.

Muita kiinnostavia artikkeleita

Näin teet kuolinilmoituksen ja muistokirjoituksen

Maksullisen kuolinilmoituksen sanomalehteen voi tehdä heti, kun tieto läheisen poismenosta saadaan.

Mitä tehdä kuolleen läheisen some-tileille?

Kun läheinen kuolee, vastuu somepalveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Monilla isommilla yrityksillä on selkeät käytännöt kuinka toimitaan käyttäjän kuollessa.

Kuoleman jälkeen hoidettavat asiat

Läheisen menettäminen on aina raskas tilanne, mutta siitä huolimatta on paljon hoidettavia asioita.